slime
Slime, a kreatív gyurma
2018.03.08
nyomda
Tördelések a múltból, avagy a forradalmi nyomda
2018.03.14
Pátria Nyomda

Nagy örömünkre szolgált, hogy a héten vendégül láthattuk a 22. kerületi Gádor Általános Iskola végzőseit a Pátria Nyomdában.

Jasik Zsuzsanna formakészítési vezetőnk kalauzolta körbe az iskolásokat a Pátria Nyomdában. A körút során a nyolcadikosoknak alkalmuk nyílt működés közben látni többek között a flexo, a latex, az ofszet nyomdagépeket, valamint megismerhették legmodernebb felületnemesítési technikánkat, a 3D UV lakkozást. A bejáráson bepillantást nyerhettek a diákok a nyomdai folyamatok teljes spektrumára, a formakészítéstől a nyomtatáson át a kötészetig. A Pátria Nyomda büszke arra, hogy lépést tart az innovatív fejlesztésekkel és rendelkezik azzal az eszközparkkal, amellyel a legváltozatosabb ügyféligényeket is ki tudja elégíteni.

A digitalizáció térnyerése ellenére nem szabad elfelejtenünk, hogy nélkülözhetetlen a mindennapokban, sőt egyre inkább felértékelődik a nyomdai technológia használata. Gondoljunk itt például arra, hogy a számlakiállításától kezdve az óriásplakátokon át még a fürdőszobai kellékek címkékig mindehhez szükséges a nyomtatás!  Szinte nem is tudnánk felsorolni olyan termékeket, amik nincsenek kapcsolatban a nyomtatással valamilyen módon, így bátran kijelenthető, hogy a nyomdaipar előtt is új perspektívák nyílnak.

Mint minden szakmának, ennek a szektornak is fontos az utánpótlás-nevelés, hogy a technológiai kihívásokkal lépést tartó, megfelelő felkészültséggel rendelkező szakemberek lássák el az elkövetkezendő években is a nyomdai feladatokat.

A pályaorientációs napon a nyomdánkkal kapcsolatos elméleti tudás átadása mellett nem titkolt célunk volt bemutatni a nyomdaiparág szépségeit, így  felvázolni a lehetséges karrierutakat is. A pályaválasztás előtt álló diákok tájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, hogy milyen szakképzettségű munkavállalók helyezkedhetnek el egy nyomdában. A Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziumban végzett gépmestereknek, könyvkötőknek vagy kiadványszerkesztőknek biztos jövőjük van nyomdai területen belül, valamint az Óbudai Egyetemen végzett könnyűipari mérnököket is tárt karokkal várjuk. A Pátria Nyomda az intézmény Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karával duális képzésre kötött megállapodás értelmében, több gyakornokot is foglalkoztunk annak reményében, hogy az itt megszerzett tudásukat a továbbiakban is nálunk szeretnék majd kamatoztatni.

Ha felkeltettük kíváncsiságát a nyomdai folyamatokkal kapcsolatban, és szeretne osztályával a Pátria Nyomdába látogatni, keressen minket a marketing@patria.hu e-mail címen.