A nők ünnepének története

3D UV lakkozás
3D lakkozás a Pátria Nyomdában!
2018.03.01
slime
Slime, a kreatív gyurma
2018.03.08
nők

A március 8.-ai ünnep a nők egyenjogúságára való törekvésre emlékezteti a világot. Az első ilyen jelentős történelmi pillanat akkor volt, amikor New York utcáin megjelentek a textiliparban dolgozó nők, hogy tüntetésükkel hangot adjanak véleményüknek. Mindez 1857-ben történt és ekkor szólaltak fel először a gyengébbik nem tagjai az emberibb munkakörülmények, a választójog megszerzése és a magasabb fizetés reményében.

A munkásmozgalmak kialakulásával egyre inkább előtérbe kerültek a női jogok is. Az első munkás kongresszuson sikeresen elfogadtak egy határozatot, miszerint a nők hivatásszerűen végezhetnek munkát. Ez egy új korszakot nyitott meg a hölgyek életében, hiszen az abszolút női szerepeken túl érvényesülhettek és mutathatták meg mindenkinek, mire is képesek. Clara Zetkin (volt női jogi harcos) felszólalt a női egyenjogúság jegyében, hirdette a nők munkához való jogát, az anyák és a gyermekek védelmének elsőrendűségét és a nők széleskörű részvételét a társadalmi döntésekben. Clara Zetkin volt, aki létrehozta a nőnap fogalmát, amit először Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartottak meg 1911 március 19-én. Ezen kívül volt egy korábbi nőnap Amerikában, 1909-ben is, amit február utolsó vasárnapjára igazítottak, akkor 28-ára.

Amerikában a nemzetközi nőnap dátumát 1914-ben módosították március 8-ára. Ennek egyik oka lehetett, hogy a New York-i sztrájk évfordulója ekkor is volt, illetve az 1908-ban bekövetkezett textilgyári tűz áldozataira való megemlékezés, hiszen ott sok női munkás vesztette életét.

Emellett más dologról is szól napjainkban a nőnap. Ekkor aktívabban hívják fel a civil szervezetek az emberek figyelmét a nőket érő különböző bántalmazási formákra. Ezek sajnos olyan témák, amikről nagyon sokan nem beszélnek, viszont a társadalomban gyakran előforduló probléma.

Hamarosan ismét eljön a március 8-a, gondoljunk környezetünk női tagjaira! Legyen szó a család bármely hölgytagjáról, a női tudás és finomság nemzedékeken keresztül kíséri el az emberiséget. Gondoljunk hát rájuk virágokkal és személyes ajándékokkal. Kínálatunkban talál különleges ajándékötleteket, de a kreatív megoldások kedvelőinek is tartogatunk számos eszközt elképzeléseik megvalósítására. Ha megihlettük, keresse fel Facebook oldalunkat kézzel készített ajándékötletekért, illetve látogasson el a Pátria Papír webshopra vagy Szaküzleteinkbe az ország 23 pontján!