3D lakkozás a Pátria Nyomdában!

térkép
Stiefel Föld kaparós térkép poszter
2018.02.27
nők
A nők ünnepének története
2018.03.05
3D UV lakkozás

A 3D UV lakkozás technikájával prémium minőségű terméket lehet létrehozni, amely alkalmas arra, hogy megfogja a tekintetet, így tökéletes választás lehet például névjegykártya, naptár, fotókönyv vagy könyvborító készítésére. A lakkozott réteget el lehet látni fóliával is, jelenleg ezüst, fényes és matt arany, sötétkék és piros színekben érhető le a Pária Nyomdában, de egyedi igényeket is ki szolgálunk.

A 3D UV lakkozó gép a nyomathordozóra való lakkréteg felvitelével hoz létre érzékelhető domborulatokat. A gép a papír bizonyos – előre meghatározott- pontjaiban rak le lakkot, ezzel fokozva a vizuális érzetet. A technológia kiváló anyagok textúrájának – például hüllők bőrének – kiemelésére a síkból, de alkalmas pöttyök, vonalak és egyéb képrészletek – például az üvegen megcsillanó vízpára – kiemelésére is. Marketinganyagok, céges arculati elemek felturbózására is alkalmas.

A kezelendő papírméretnek minimum 21×30 cm-nek kell lennie, és maximum 36,5×102 cm lehet. Amennyiben 3D UV lakkozással szeretné feldobni például névjegykártyáit, érdemes számolni a ténnyel, hogy minimum 135, maximum 450 grammos papírra lehet felvinni a lakk réteget. Fontos, hogy legyen tartása a papírnak, amit választunk. Ha túl vékony a nyomathordozó, beszívja a lakkot, ha túl vastag, nem fog jól mutatni a végeredmény. Az UV lakk egyenletes terülés érdekében fontos továbbá, hogy a papírfelület kezelt legyen.

A nyomdagép specilis scannerrel rendelkezik, amely felismeri azokat az előre meghatározott pontokat, amelyekre lakkot szükséges felvinnie. Az UV lakkozás után két szárítón is átmegy a nyomat, az első egy alacsony teljesítményre beállított, felületes szárítást végez. Hártyát képez a lakk felső rétegén, ezzel megakadályozva, hogy az szétfolyjon a papíron. A második szárítás után éri el az UV lakk a végleges szilárdságát. A polimerizáció után a nyomat szükséges pihentetése minimum 24 óra, ez után csomagolható és szállítható.

Érdemes elkerülni a fehér grafika lakkozott és lakkmentes együttes használatát, mivel a lakk enyhén sárgás színe elüt a fehér papírtól. A technika nem alkalmas továbbá teljes A3-as felület lakkozására, amennyiben a cél, hogy a teljes felület fényes legyen a laminálást vagy fóliázást ajánljuk.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a 3D lakkozás keresse nyomdai értékesítőinket!