Lepjük meg valamivel a barátainkat!

Ó, ió, ció…vakáció!
2019.07.29
Állatkertek napja
2019.08.09
barátainkat

Talán mindenkinek ismerős a helyzet, amikor egy estébe, éjszakába nyúló baráti összejövetelen világmegváltó ötletek születnek. Ezekből aztán túlnyomó részt sajnos (néha inkább szerencsére) nem lesz semmi. Kivételek azért akadnak, ilyen például a Barátság Napja, amely bő 60 éve egy jókedvű vacsoratársaság fejéből pattant, és amelyet 2011 óta hivatalos nemzetközi világnapként tartunk számon, méghozzá július 30-i dátummal. Még egy okkal több, hogy kedveskedjünk valamivel életünk e nagyon fontos szereplőinek!

A különböző, új keletű ünnepeket gyakran éri az a vád, hogy valójában csak a kereskedők vagy a virágárusok találták ki és próbálják minél jobban divatba hozni azokat – elég talán csak a Valentin-nappal kapcsolatos kritikákra gondolni. Nos, a Barátság Napja éppen ezekre a negatív hangokra ad nagyon csattanóst választ a maga történetével.

A „barátság napját” ugyanis már az 1920-as és ’30-as években is meghirdette több amerikai képeslapgyártó vállalat, ám ezek túlságosan nyilvánvaló üzleti fogások voltak, így nemhogy forgalomnövekedést nem hoztak, de hamar el is haltak. A népszerűség útjára végül egy olyan kezdeményezés lépett, amely már abszolút méltó volt a barátsághoz: önzetlen.

1958-ban ugyanis egy paraguayi kisvárosban Dr. Ramon Artemio Bracho sebészorvos és asztaltársasága egy vidám július végi estén arra a megállapításra jutott, mégiscsak tarthatatlan, hogy nincs egy olyan nap, amikor kimondottan az egyik legfontosabb emberi értéket ünnepelhetnénk. A „beiktatásra” azért még pár évtizedet várni kellett, de végül 2011-ben az ENSZ hivatalosan is a Barátság Világnapjává nyilvánította július 30-át – azaz a dél-amerikai alapítók összejövetelének napját.

Az ötlet persze már a hivatalos elismerés előtt is nagy népszerűségnek örvendett világszerte. Ezen a napon Ázsiától Európán át Amerikáig bevett szokássá vált a baráti kötelékek megerősítése. Ezt természetesen, mint bármely más napon, úgy július 30-án is az együtt töltött idővel tudjuk legjobban megtenni, de, hogy ez még emlékezetesebb legyen, jó ötlet lehet egy-egy apró, akár saját készítésű ajándékkal is kedveskedni barátainknak.

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a barátságkarkötők, és hát mikor lenne jobb alkalom elkészíteni az elsőt (vagy egy újabbat), mint a Barátság Napján? A hagyományos – akár gyöngykészleteink valamelyikével is feldobható – fonal izgalmas alternatíváját a zsenília jelentheti. Széles választékban kapható, könnyen formázható és hajlítható termékeinkből egy kis kreativitással tetszetős darabok készíthetők, amiket garantáltan örömmel visel majd minden barát és barátnő.

A magunk részéről ezen kívül a Friends Have Fun termékek komplett palettájával is igyekszünk tisztelegni a barátság előtt. Akad itt többek közt heti bontású öröknaptár, asztali írószertartó, illetve jegyzettömb is, utóbbi ráadásul kézzel varrott és keményfedeles spirál kivitelben is. Mind-mind abban a reményben, hogy használat közben, vagy csak rájuk pillantva a lehető legtöbbször jutassa eszünkbe a barátainkat.

És, hogy még egy stílszerű tippet adjunk, végezetül elmeséljük a Barátság Nap történetének egyik megmosolyogtató epizódját. 1998-ban ugyanis Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár felesége, Nane Annan nem mást nevezett ki a nemzetközi szervezet „barátságügyi nagykövetévé”, mint Micimackót. Ez volt az első eset, hogy egy fiktív karakter „kapott” ilyen fontos feladatot. Milne örök érvényű üzeneteket hordozó meséjét ismerve persze nem csoda, hogy éppen Róbert Gida „csacsi öreg medvéjére” esett a választás. Micimackó  vidám dekormatricáit kiragasztva bármikor felidézhetjük, mennyi mindent tanít immár generációk óta a barátságról.