barátainkat
Lepjük meg valamivel a barátainkat!
2019.07.30
Balkezesek előnyben!
2019.08.13

A mesék és más ábrázolások hatására a jellegzetesebb vadon élő (és persze házi) állatok nagyon mélyen beépülnek már a gyerekek gondolkodásába is, miközben a többségünk egész életében nem fogja látni ezeket a saját élőhelyén. Szerencsére azonban ott vannak a mindig népszerű állatkertek, ahol még „valódi alakjukban” találkozhatunk ezekkel az élőlényekkel, ami persze nagyon eltér az inkább szórakoztató célú rajzos ábrázolásoktól.

Magyarországon ez az élmény elsőként 1866. augusztus 9-én adatott meg, ezért is tartják hazánkban augusztus 9-én az állatkertek napját, illetve újabban éjszakáját. A célok ma sem változtak a 150 éves alapszabály óta: az állatkert alapítóinak elsődleges törekvése is a látogatók természettudományos érdeklődésének felkeltése volt. Ez azóta talán csak azzal a feladattal egészült ki, hogy a mai állatkertek már az egyes fajok kihalása elleni harcban is nagyon komoly szerepet vállalnak. Magyarországon egyébként (besorolás kérdése) 13-14 különböző állatkertet tartanak számon.

Hadd mutassuk be, hogy kínálatunk hogyan járul hozzá a „természettudományok iránti érdek ébresztéséhez” a gyerekeknél, de akár játékos kedvű felnőtteknél is:

Állatmintás rajz- és jegyzetfüzeteink, vagy egy állatfigurás radír, vagy a macskás inkább a kicsiknek szerez örömet, míg hasonló tolltartóinkat a kicsit nagyobbak is kedvelik. Inkább a felső tagozatosok használják állatos mappáinkat és zselés tollainkat, de a lista nagyon hosszú. Talán nincs is olyan termékféleség, amit ne tudnánk állatos mintával/kivitelben ajánlani. Van itt macskaálarc (nem macskákra való!), iskolatáska, méghozzá többféle, több mintával. De az is tucatnyi termékből válogathat, aki mondjuk kifejezetten flamingórajongó.

Ha csak tehetjük, vigyük minél gyakrabban állatkertbe a gyerekeket (mindenki talál a lakóhelyéhez közel egyet), aminek örömére egy-egy állatos ajándékkal is meglephetjük őket.