RAJZPÁLYÁZAT FELHÍVÁS – „Mi leszek, ha nagy leszek?”
2019.05.14
gyereknap
Készüljön velünk a gyereknapra!
2019.05.23

Világszintű statisztikák támasztják alá, hogy egy-egy műfaj legkiemelkedőbb alkotói, művészei, tudósai szinte kivétel nélkül megneveztek egy vagy több, szintén kiemelkedő pedagógust, aki megszerettette velük a „műfajt” – legyen az zene vagy épp atomfizika –, akinek személyisége, szakmai tudása, lelkesedése és kíváncsisága olyan lendületet adott a tanítványának, hogy az messze túlszárnyalta egykori mesterét, tanárát. Számtalan példát hozhatunk. Ki ne hallott volna Rátz Lászlóról, aki Wigner Jenőt és Neumann Jánost is tanította matematikára, vagy Koessler Jánosról, aki Bartókot, Kodályt, Dohnányit egyaránt tanította? Természetesen nem minden tanár zseniális pedagógus, ahogy nem is minden diák korszakos tehetség egy-egy tárgyban. Azonban a világ, a hétköznapok nem is a rivaldafényről szólnak. Sokkal inkább arról a mintegy 160 ezer pedagógusról, akik diákok, gyerekek millióit képzik Magyarországon, tanítják, készítik fel és viselik el nap mint nap. Őrlődnek a sokfelől érkező nyomás alatt, a gyakran változó követelmények és a változatlanul alacsony megbecsülés mellett megfelelve szülőknek, diákoknak, adminisztrációnak és hivataloknak, mindenekelőtt azonban saját hivatástudatuknak, céljaiknak.

Az 1952 óta ünnepelt pedagógusnap ezért róluk kell, hogy szóljon. Hétköznapi, talán néha gyarló hősök ők, akik mégis olyan terhet, felelősséget, munkát vállalnak, nem egyszer helyettünk is, amely bírálatot nagyon gyakran kap, ám köszönetet, megbecsülést csak ritkán.

Az ilyen ritka alkalmak egyike lehet a mindig gyereknap utánra, június első vasárnapjára meghirdetett pedagógusnap. Ragadjuk meg az alkalmat, hogy egy apró figyelmességgel éreztessük; tudjuk, hogy milyen sok és jó munkát végez, és hálásak vagyunk neki ezért. Nem kell sokat költeni ahhoz, hogy egy kis megérdemelt, és saját maguknak ritkán megengedett luxushoz juttassuk gyermekeink tanárait, vagy épp óvó nénijét. Egy elegáns, és tényleg örök Parker tollat már néhány ezer forintért meg lehet venni, de egy látványos külsejű, és kifejezetten a pedagógusok felmért igényei alapján összeállított tanári zsebkönyv is kiváló ajándék lehet. Szintén mindig sikert aratnak a Clairefonteine füzetei, amelyeket kiváló minőségük és anyaghasználatuk miatt nemcsak először, de századjára is öröm kézbe venni őket. Ajándékozzunk a pedagógusoknak egy kis exkluzivitást, mert megérdemlik.