Mióta ünnep a gyereknap, és mihez kezdjünk ilyenkor?

Mesebeli családom – FELHÍVÁS RAJZPÁLYÁZATRA
2018.05.15
vezérigazgató
Új vezérigazgató a Pátria Nyomda élén
2018.05.30

A gyereknap nem évforduló, inkább az anyák napjához hasonlít annyiban, hogy ilyenkor az ünnepeltekre – a szokásosnál is – több figyelmet fordítunk, ajándékokkal, programokkal lepjük meg őket. Egyúttal az ünnep felhívja a figyelmet a családi kapcsolatok fontosságára is. Talán meglepő, de az első gyereknapot Törökországban rendezték meg, 1920 áprilisában, míg az ENSZ csak 1954-ben javasolta globális bevezetését. Mi magyarok azonban ezt nem vártuk meg, sőt! A gyerekek ünneplésének hagyománya 1931-ben kezdődött, amit akkor gyermekhétnek neveztek, és bizony, egy egész héten át zajlottak a különböző programok. Mai, egynapos formájában a gyereknapot 1950 óta tartjuk, ám ellentétben a világ számos országával, ahol az ünnepet június 1-re tették, nálunk bölcsen május utolsó vasárnapja lett kijelölve, hogy a jeles napot biztosan együtt tölthesse a család.

Bár nincs olyan gyerek, aki ne várná az ünnep előtt az ajándékot, szerencsés, ha nem ez áll a nap középpontjában, koncentráljunk inkább a közös élményekre. Eseményből, programlehetőségből ilyenkor nagyon nagy a választék. Szinte az összes színház tart gyerekelőadásokat 11 és 16 óra között, de várja a családokat a klasszikus Városliget mellett a Gozsdu Udvar, a Campona, a Várkert Bazár, a Dumaszínház, a Bókay-kert, a Savoya Park, és még sok egyéb helyszín. Ezen felül talán nincs is olyan települési önkormányzat az országban, amelyik ne tartaná meg ilyenkor a saját rendezvényét. Ugyanakkor, ha nem szeretnénk sokat költeni, esetleg nem vágyunk az ilyenkor szokásos tömegre, egy kellemes kirándulás is kedves emlék lehet a szép időben.

Az is nagy élmény a kisebbeknek, ha a sokadik műanyagjáték helyett vagy mellett közösen építünk például egy papírsárkányt. Ehhez csak minimális kézügyességre, hurkapálcára, krepp-papírra, színes papírokra, némi zsinegre és ragasztóra van szükség. Ha valaki még sosem épített ilyet, az se adja fel, a világhálón mindenki talál részletes útmutatókat.

Ha nincs szél, vagy épp az időjárás miatt nem jutunk el sárkányeregetős, tágas helyekre, egy kreatív készlet is órákra le tudja kötni nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is!