A szerelem ünnepe a világ körül

Pigna Vintage újdonság a Pátriától!
2018.01.09
pantone
2018 Pantone színe: az ultra viola
2018.02.20
február 14-én

Azt ma már mindenki tudja, hogy a Valentin napot (február 14-én) a franciák „találták ki”, az angolok terjesztették el, de az amerikaiak fejlesztették tökélyre. Sok nemzet azonban máshogyan és máskor élteti érzéseit, ezekből a hagyományokból gyűjtöttük össze az izgalmasabbakat.

Bulgáriában például február 14-én  Szent Trifont, azaz „Szőlőmetsző Trifont”, a szőlőművesek védőszentjét ünneplik. Így a párok ezen a napon egy pohár zamatos borral koccintanak. Eredetileg február 1-én ülték meg ezt a jeles napot, azonban a naptárak leleményes értelmezésének köszönhetően ez eltolódott.

Dél-Koreában a szerelmet nem csak februárban, hanem minden hónap 14-én megülik, így például májusban rózsák napját, júniusban a csók napját, decemberben pedig az ölelés napját tartják meg. Az egyedülállók sem maradnak ki a vigadalomból, áprilisban, a fekete napon, több rendezvény is nekik szól. Az éttermek kifejezetten erre a napra fekete ételekkel készülnek például a fekete szójababkrémmel készült tésztával.

Japánban is több felvonásos a mulatság, első körben február 14-én a nők nem csak a szerelmüket, hanem férfi szeretteiket, rokonaikat, sőt még a főnöküket is megajándékozzák saját készítésű csokoládéval, amelyet a férfiak március 14-én, lehetőleg fehér csokival viszonoznak.

Észtországban és Finnországban Bartság napjaként tartják számon február 14-ét, tehát nem kifejezetten a regényes vonzalom köré szerveződnek a szokások, inkább az egymással barátságot ápolók küldenek képeslapot, esetleg apróbb ajándékokat egymásnak.

Walesben január 1-én szokás fából díszes, úgynevezett szerelem kanalakat faragni, amelyeket a párok elcserélnek egymással a szenvedély nevében. Eme visszafogott tradíciójuk egészen a 16. századig nyúlik vissza.

Romániában február 24-én mutatják ki az emberek egymás iránt érzékeny érzelmeit, ekkor tartják Dragobete napját, aki a pogány mítosz szerint végtelen kedvessége miatt lett a szerelem és a tavasz újjászületésének gondviselője. A népszokás ezt a napot tartja a tavasz első napjának, mivel ekkor kezdenek a madarak társat keresni és fészket rakni, így a hagyományok is a természethez kapcsolódnak. A fiuk és az eladósorban lévő lányok tavaszi virágokat szednek, és közös énekléssel mulatják az időt. Szokás továbbá, hogy a lányok havat gyűjtenek, amelyet olvadás után megisznak, ettől remélve az év további részére egészséget.

A tradíciók tekintetében a paletta igen széles, február 14. mint Valentin nap egyre nagyobb teret hódít magának. Ha a hagyományostól eltérő, esetleg saját készítésű aprósággal lepnék meg szerelmüket, nálunk minden szükséges kelléket megtalálnak!