Megnyitott ceglédi szaküzletünk!
2018.11.23
Naptárvásár decemberben!
2018.11.30

Nagyszüleink korosztálya még nosztalgiával emlékszik arra, amikor diókat csomagoltak alufóliába karácsonyfadíszként, sztaniolszalagokat vágtak a karácsonyfára, és a munkában az egész család osztozott. Bár ma már a legtöbb karácsonyfa ennél sokkal jobban csillog, és a megmaradt fenyvesek szerencséjére nem is apa vágja ki az erdőn a kiszemelt fát, a közös készülődés örömét mi is megadhatjuk a gyerekeinknek.

A kicsiket – legalábbis a 6-7 év alattiakat – ugyanis még nem érdekli, hogy egy tárgy honnan van, vagy mennyibe kerül, viszont mindennél többre értékelik a szüleikkel aktívan együtt töltött időt, ami egy kis közös kézműveskedéssel maradéktalanul megvalósul. Készíthetünk például adventi koszorút, amihez csak némi dekorszalagra, krepp-papírra, néhány ragasztható jávorszarvasra, hópihékre van szükségünk, persze a ragasztón (a pisztolyos a legegyszerűbb) és a koszorú-alapon kívül, amit viszont megkaphatunk a legtöbb virágosnál. Amilyen egyszerűek a hozzávalók, olyan látványos az eredmény, és szinte lehetetlen elrontani, az egészen kicsiknek is sikerélményt jelent. Az elkészült munkát mindenképpen vegyük használatba, tegyük ki a lakásban, hiszen még nagyobb az öröm, ha a gyerkőc látja: amit készített, az a „felnőtt világban” is elismert és használható.

Inkább titokban, a gyerekeknek készíthetjük az adventi kalendáriumokat, aminek a számozására ne legyen gondunk, nyugodtan koncentrálhatunk a megjelenésre. Ennek kialakításában különböző krepp-papírok, filc karácsonyfadíszek állnak rendelkezésre, ha pedig szeretnénk túllépni a „csodák papírgurigából” jól ismert fejezetén, akkor használjunk inkább gyönyörű dekorpapírokat erre a célra. Talán van, aki nem tudja, hogy az adventi naptárnyitogatást, ahogy az adventi koszorúkon a gyertyagyújtást is advent első vasárnapján „kell” kezdeni, ami idén december 2-re esik.

Amerikából érkeztek, de hamar népszerűvé váltak nálunk is a különböző ajtódíszek. A tengerentúlon ebből nem egyszer egyfajta presztízsharc, „kinek díszesebb az ajtója”-verseny kerekedik, de nálunk erről még szerencsére nincs szó. Ha egy hatalmas koszorút túlzásnak tartanánk, vagy nem szánnánk rá több ezer forintot, újfent egy kis dekorációs szalaggal, és néhány hópihével is nagyon szép dolgokat lehet készíteni, és az ajtó is könnyen nyitható marad. Ha mégis a klasszikus koszorúformát választjuk, azt elkészíthetjük az adventi koszorúval együtt, csak gyertya nélkül.