Anyák napja: a praktikus ajándék sem lehet tabu!

A virágon túl – praktikus ajándékok ballagásra
2019.04.29
RAJZPÁLYÁZAT FELHÍVÁS – „Mi leszek, ha nagy leszek?”
2019.05.14

A világ annyira sokszínű, hogy szinte alig találunk olyan ünnepet, amely minden nép kultúrájában jelen lenne. A kevés számú kivétel egyike az Anyák napja, hiszen az édesanyák tiszteletét, az irántuk érzett hála kifejezését mindenütt fontosnak tartják. Más kérdés, hogy annak dátuma és az ilyenkor bevett szokások már országról országra változhatnak. Egy biztos pont azért van: ajándékozni sehol sem tilos, sőt!

Az anyák megünneplésének története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, a későbbi korokban pedig Európában erős vallási színezetet kapott az esemény. A mai értelemben vett Anyák napja az Egyesült Államokból ered: először Bostonban tartották meg 1872-ben. A szokás hamar országos népszerűségre tett szert, így a 20. század legelején már nemzeti ünneppé nyilvánítását is szorgalmazták. Ezt végül Woodrow Wilson elnök tette meg, 1914-ben.

Ahogy azt az elmúlt száz év során oly sok esetben láthattuk, ami az USA-ban hagyománnyá válik, az előbb-utóbb Európát is meghódítja. Magyarországra az ötletet Petri Pálné, egy államtitkár felesége „hozta haza” Amerikából, a legelső ilyen ünnepet pedig 1925. március 8-án (tehát Nőnapon) tartották a MÁV gépgyár foglalkoztatójában. A kezdeményezést a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt karolta fel, amely mindent megtett az Anyák napja országos bevezetéséért. Erőfeszítéseik annyira sikeresek voltak, hogy 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

Hazánkban, mint jól tudjuk, május első vasárnapja a kultikus dátum (azaz idén például május 5.), és az országok többsége is ebben a hónapban tiszteleg az édesanyák előtt. A legtöbben azonban velünk ellentétben május második vasárnapját jelölték ki erre a célra: így tett az ötletgazda USA, de mások mellett Ausztria, Csehország, Görögország, Németország, Olaszország és Szlovákia is. Vannak persze meghökkentő kivételek, Norvégiában például február második vasárnapja, Argentínában október harmadik vasárnapja, Oroszországban pedig november utolsó vasárnapja az Anyák napja.

Az időponthoz hasonlóan természetesen az ilyenkor bevett szokások is roppant változatosak. Az Egyesült Államokban virágcsokor helyett az ajándéktárgyak az uralkodók, amit persze nem tud mindenki személyesen átadni: felmérések szerint évről évre ez az a nap, amikor a legtöbb telefonhívást bonyolítják. Ausztráliában az ünnep virága a szegfű, mindenki ezt viseli a ruháján: a színes szegfű azt jelzi, hogy az illető édesanyja még él, a fehérrel pedig az elhunyt szülő előtt tisztelegnek. Az Anyák napja a modernizáció vívmányaként a nem-keresztény kultúrákban, így Indiában vagy épp az arab világban is meghonosodott már. Utóbbi országokban ez az a nap, amikor az anya és gyermek közti feszültségeket kibeszélik, feloldják. Mexikóban a legtöbb helyi ünnephez hasonlóan ez is egy színes kavalkád, ahol a gyerekek ajándékokkal halmozzák el édesanyjukat: a kicsik saját készítésű, a nagyok pedig vásárolt tárgyakkal kedveskednek.

Nos, a „nagyokat” mi sem beszélnénk le ugyanerről, úgyhogy aki ajándékvásárlásra szavaz, széles kínálatunkban bőven talál olyat, amivel örömet szerezhet az ünnepeltnek. Figyelmükbe ajánljuk például elegáns, mágneses záródású Prosper Art naplóinkat, amelyet most arany és fehér virágos kivitelben is beszerezhet.

A kiváló minőségű, stílusos írószer mindig jó ajándék, így érdemes végigböngészni Clairefontaine Chacha és Clairefontaine Charlene Mullen termékeink választékát, ahol kedvükre válogathatnak a különböző füzetek, jegyzettömbök vagy épp írószertartók között.