A virágon túl – praktikus ajándékok ballagásra

Változás a vásárlók könyvében!
2019.04.24
Anyák napja: a praktikus ajándék sem lehet tabu!
2019.04.30

Hamarosan itt a ballagási szezon, azaz a végzős középiskolások érettségi előtti, utolsó önfeledt pillanatainak időszaka. Sőt; ma már nemcsak a felnőttkor küszöbén állóknak tartanak ilyenkor ünnepségeket, sok helyütt szinte ugyanilyen természetes az általános iskolai, vagy épp az óvodai ballagás is. Ha szeretné gyermekét, hozzátartozóját megajándékozni valamivel, egyrészt igyekszünk segíteni néhány ötlettel, másrészt eláruljuk, kiknek köszönhetjük, hogy a hagyomány idehaza is elterjedt, és így, ez alkalomból is együtt tölthetünk néhány felejthetetlen pillanatot szeretteinkkel.

Nos, aki elérzékenyülve nézi a pompásan feldíszített folyosókon énekelve vonuló fiatalokat, a selmecbányai diákoknak lehet hálás a különleges percekért. A felvidéki városban a helyi erdészeti- és bányászati akadémia növendékei az iskolától búcsúzásként elénekelték a még ma is népszerű Ballag már a vén diák… kezdetű dalt, valamikor az 1870-es években. Apropó búcsúzás: maga a „ballagás” kifejezés is innen, a latin valetans (búcsúzó) szóból ered.

A szokásnak gyorsan híre ment a történelmi Magyarországon, a 20. század elejére így már szinte mindenütt hagyománnyá vált. A dalok eleinte német és latin nyelven (pl. Gaudeamus igitur…) csendültek fel, az 1920-as évektől aztán már az Elmegyek, elmegyek… című, Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdal is a repertoár része lett.

Szintén meglepően régre, a múlt század elejére nyúlnak vissza a tanároknak adott szerenádok gyökerei is, de a végzősöknek adott tarisznya is jó ideje a ballagások gyakori kelléke. A benne található dolgok természetesen szimbolikus jelentéssel bírnak: a pogácsa a mindennapi betevőt jelképezi, a föld azt, hogy a fiatalok bárhol gyökeret tudnak ereszteni. A pénzérme az anyagi bőség reményében kerül a tarisznyába, a só pedig azért, hogy az élet soha ne legyen „ízetlen”.

Jól látszik, hogy ezen a napon csaknem minden a szimbólumokról szól. Az ünnepséggel a végzősök nemcsak az iskolától vesznek búcsút, de átvitt értelemben addigi életüktől, gyerekkoruktól is. Ám, ahogy az a legtöbb ilyenkor énekelt dalban is áll, a bánat helyett jobb az előttük álló évekre gondolni. Ebben az új életben pedig segítségükre lehetnek a szülők, rokonok, barátok is, nemcsak jó tanácsokkal, de néhány hasznos ajándékkal is.

Rengeteg emlékezetes alkalom vár még ugyanis rájuk, az egyetemre, főiskolára beiratkozástól az első munkaszerződés aláírásáig, amihez nagyon jól jöhetnek kiváló minőségű, időtálló Parker tollaink, amelyeket most széles választékban, akciósan kínálunk.

Egy biztos, akárhová is vezet a diák útja, jegyzetelnie mindig kell majd, ehhez pedig jó szívvel ajánljuk harmonikus és egyedi, ráadásul nagyon szép Clairefontaine termékeinket! Válogasson kedvére a füzetek, noteszek, gumis mappák, tolltartók és egyéb írószerek között is!

De, mint mondtuk, nemcsak a legnagyobbak ballagnak. Az óvodából, általános iskolából ballagók részére a Friends Have Fun jegyzettömbök jelenthetik a legjobb választást! A lényeg, hogy az ajándékozó ilyen formán egy kicsit részese lehet a ballagóra váró új kalandoknak!