vezérigazgató
Új vezérigazgató a Pátria Nyomda élén
2018.05.30
Megérkezett a Sulikártya 2018
2018.05.31

A pedagógus az egyik legfontosabb személy a gyerekek és így szüleik életében is, ami az óvodától egészen a középiskola végéig igaz marad. Az első, „hivatásos” pedagógusokról, akik már intézményben tanítottak, az i.e. II. évezredből is vannak feljegyzések, de az írásbeliség kialakulása előtt is lehettek már olyan személyek a közösségekben, akiknek a tudás átadása volt az elsődleges feladata. Ami biztos, hogy Mezopotámiában, Indiában, Kínában, Egyiptomban és más ősi kultúrákban már évezredekkel ezelőtt működtek állami iskolák, vegyes feladattal és szellemiséggel. Később is van ennek nyoma az ókori Görögországban, az ottani rendszert pedig a Római birodalom vette át és formálta saját képére. A középkori Európában az oktatás feladatait az egyház sajátította ki, „világi” emberek csak a XIV. századtól lehettek „hivatásos” tanítók, miközben a jobbmódú családok igyekeztek elismert szakemberekkel képeztetni a gyerekeiket, legyen szó irodalomról, filozófiáról, közgazdaságtanról, nyelvtudásról vagy kardforgatásról. Bár „tanári szakkönyv” már időszámításunk előtt is keletkezett, önálló tudományként a pedagógia csak a 18-19. század óta elismert.

Minden esetre és minden korra jellemző azonban, hogy a pedagógusok munkája sosem volt könnyű. Egyszerre kellene megfelelniük saját elveik mellett a tanítványok, a szülők, az állam és a közfelfogás elvárásainak, miközben a tudást felkészülten – maguk is fejlődve –, humánus módon, hatékonyan adják tovább. Mindezt közismerten nehéz anyagi és társadalmi körülmények között.

Nem véletlen, hogy 1952 óta ünnepeljük a pedagógusnapot, méghozzá június első vasárnapján, szimbolikusan a gyermeknap után. Ilyenkor a szülők ajándékkal kedveskednek a pedagógusoknak.

Hadd adjunk néhány ötletet, mi az, ami nem kerül sokba, de örömet szerezhet a tanítóknak, tanároknak: szép és hasznos lehet például egy tanári zsebkönyv, ami számos dizájnnal elérhető. Exkluzív minőséget jelentenek a Clairefontaine márka füzetei, de a Pigna is nagyon népszerű úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében. Ha valaki személyesebb ajándékot adna, a gyerekkel közösen is készíthetnek valamit. Ehhez szintén van néhány inspiráló ötletünk. A lényeg, hogy emlékezzünk meg a pedagógusok nehéz munkájáról, mert rájuk bízzuk a legfontosabb értékeinket.