Itt a farsang – Áll a bál!

naptárvásár
Naptárvásár!
2018.02.21
térkép
Stiefel Föld kaparós térkép poszter
2018.02.27
farsang

A farsang hazánkban Vízkereszttől indul és hamvazószerdával záruló ünnep. A vallási életben ilyenkor kezdődik negyven napos böjt, amikor háttérbe szorulnak a mulatságok. A farsang fénypontja a farsangvasárnap, amit másképpen a farsang farkának is neveznek. Ez egy hivatalos télbúcsúztató, amit minden országban más és más módon ülnek meg a különböző nemzetek.

Ez egy kifejezetten hangos, nevetésekben gazdag ünnep, hiszen babonából ily módon űzik el a telet, illetve a rossz szellemeket. Régi hiedelmek szerint a nappalok rövidülése azért következett be, mert a Nap elgyengült és ez kedvezett a különböző démonoknak. Eltérő módokon próbálták elűzni a telet, így első körben ijesztő maszkokkal, boszorkányégetéssel és különösebbnél különösebb babonákkal jártak el ebben az időszakban. Előfordult, hogy halottasmenetet imitálva „ijesztették” el a telet, ebből alakult ki a napjainkban is jól ismert karnevál. A magyarországi farsang különlegessége a mohácsi busójárás.

De a világ más területein is alakultak egyedi farsangi szokások. Így például Nagy-Britanniában a palacsintás versenyfutást rendezik Nagycsütörtökön, aminek az érdekességét az adta, hogy serpenyővel a kézben és ügyesen feldobva kellett versenyezni az ellenfelekkel.

Amerika déli államaiban „kövér kedd” néven tarják a farsangot. Ez egy nagy party-sorozat része, aminek a székhelye New Orleans. A kövér kedd, vagy Madri Gras egy zöld és arany színekben pompázó gyalogos felvonulás, ami nem keverendő össze más karneválokkal.

Német területeken a leghíresebb esemény a kölni farsang. Ekkor a hölgyeké a főszerep, hiszen ekkor a nők egész nap jelmezt viselhetnek. Több napon és éjszakán keresztül tart a mulatság és eközben megválasztják a karnevál hercegét, szűzét (aki egy női ruhába bújtatott férfi) és földművesét.

Izgalmas időszak ez, amikor mindenki más bőrébe bújhat és élvezheti a jelmez adta kivételes hangulatot.

A Pátria Nyomda biztosítja azokat az eszközöket, amivel közelebb hozhatjuk a farsangi készülődést az életünkbe. A cég 125 éves tapasztalatával folyamatosan dolgozik azon, hogy minden igényt teljesítsen a legjobb minőségben, elkötelezve a vásárlóink szolgálatában!

Ha még keresi a tökéletes arcfestéket vagy maszkot jelmezéhez, látogasson el a Pátria Papír webshopunkra a teljes szortiment megtekintéséhez, vagy keresse termékeinket a Pátria Papír szaküzleteiben!