A magyar feltalálók világnapja a nyomdaipar vonatkozásában

Megérkezett a Sulikártya 2018
2018.05.31
„Mesebeli családom” rajzpályázatunk nyertesei
2018.06.15

Sok világnapot ünneplünk ma Magyarországon. Van, amelyiket már több évtizede, és van, amelyiket csupán néhány éve. A magyar feltalálók napja 2009-ben került be a jeles napok sorába, a Magyar Feltalálók Egyesületének kezdeményezésére: az apropó az egyesület fennállásának 20 évfordulója volt. Így már idén 9. alkalommal ünnepelhetjük magyar kutatóinkat június 13-án. A társaság egy olyan időpontot kívánt megjelölni a magyar feltalálók napjának, amely önmagában is sokat mond a tudóstársadalomnak, így nem véletlen, hogy azt a dátumot választották, amelyen az első magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert bejelentette az eltartható C-vitamin tartalmú készítmények létrehozásának eljárását.

Ezen alkalomból vegyük sorra a nyomdaiparhoz, irodaszerekhez köthető magyar találmányokat, amelyek nélkül ma bizonyára teljesen máshogy festene a mindennapi élet a Pátria Nyomdában is.

Kliegl József foglalkozása ugyan költő volt, de a gépek, szerkezetek tanulmányozása, megértése mindig is lekötötte. 1835 körül találta fel a nyomdai szedőgépet, amely a mechanikus szedést – a billentyűvel leütött betűket a gép helyezi egymás mellé – váltotta ki: a géppel egy ember 23 szedő munkáját tudta elvégezni. A készülék rendszere nagy vonalakban megegyezik a ma is használatos szedőgépekével: osztóberendezése a kiszedett betűket nyomás után visszarakta a helyükre.

Gestetner Dávid első találmánya az úgynevezett kerekes toll, amelynek hegyén egy fogakkal ellátott kerék található. A toll mechanizmusának továbbgondolása eredményeként jött létre a Gestetner féle stencilgép, amely az irodai sokszorosítás terén az 1980-as évek elejéig volt meghatározó, a digitalizáció térhódításáig.

A nyomdaipar szempontjából rendkívüli jelentőségű Neumann János matematikus munkássága, aki a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté. A számítástechnika megjelenésével és fejlődésével a nyomtatás előtt is új dimenziók nyíltak: ma már elképzelhetetlen, hogy egy nagy megrendeléseket teljesítő vállalat ne rendelkezzen számítógép által vezérelt nyomtatókkal, digitális és kötészeti gépekkel.

A nyomdaipar fejlődésére, mai formájára nagy hatással voltak a magyar feltalálók, gondoljunk rájuk a mai napon, ünnepeljük őket. Kíváncsian várjuk az ágazat működését megkönnyítő innovatív megoldásokat!